REPORTAJUL ZILEI: Pagube după ruperea de nori. Zona Făget din Sighet a fost cea mai afectată

REPORTAJUL ZILEI: Pagube după ruperea de nori. Zona Făget din Sighet a fost cea mai afectată

Zeci de locuinte au fost afectate după ruperea de nori de sâmbătă de la Sighet. În zona Faget apa  a curs in valuri, de pe versanti, mai bine de patru ore. Bilantul pagubelor arata cateva locuinte inundate, curti si gradini acoperite de ape, bunuri distruse, podete surpate. 

Zona Făget din Sighet a fost mai afectată. Viitura a lovit din plin câteva gospodării. Sighetenii afectați nu făceau față situației. Apa le trecea de genunchi în curte.
La fața locului au intervenit echipaje de pompieri care au incercat evacuarea apei. Actiunea acestora a intampinat probleme in momentul in care au incercat sa intre in curtile celor afectati. Puntile de acces s-au surpat. Pentru a trece motopompa peste santurile adanci, pline de apa, au folosit cateva scanduri. Ulterior s-a adus un utilaj cu balastru. 
In zona Faget a mers si primarul Horia Scubli, care alaturi de un reprezentant al firmei Aktor, cea care a efectuat lucrarile la drumul national, au constatat ca lucrarile au fost deficitar facute. Santurile de scurgere nu fac fata, iar unele podete s-au surpat. Accesul autoturismelor in gospodariile afectate este practic imposibil.
În zona Valea Mare, situația a fost similara. Acolo a intervenit un buldoexcavator pentru evacuarea pietrisului deversat de pe vai, care a blocat drumul.
După retragerea apei, în urmă a rămas prăpăd. 
Parchetul din casă, din sufragerie, mobila e afectată din casă. A fost o ploaie abundentă, dar apa din curte e din cauza lucrărilor de la șanțuri. Drumul se tot ridică, șanțurile s-au construit prea sus și toată apa vine în curte și nu se mai scurge nicăieri”, se plânge un sighetean afectat de viitură. 
Am avut probleme numai în beci. Am scos cu roaba tot mâlul. Ne-au afectat cartofii, morcovii, ceapa. Cum a fost apa mare ne-au răscolit tot prin beci”, spune o localnică. 
”A intrat apa în casă. Toate le-a întors, beciul e răvșit. Ce să fac, eu cred că a căzut norul. S-a mai întâmplat, dar nu așa ceva. În casă nu a mai intrat apa până acuma. A fost groază, minuni”, spune o bătrână.
Azi a avut loc la Primaria Sighet o intalnire intre autoritatea locala si factorii de decizie din serviciile de urgenta, pentru evaluarea pagubelor si găsirea unor solutii. 
Sunt câteva lucrări executate defectuos de către firma grecească. De fapt, ei au executat bine lucrările, dar proiectantul nu a prevăzut astfel de rupturi de nori. Proiectantul e de vină. Vor face câteva modificări pentru direcționarea apei. Între asfaltul care s-a turnat și podețe urmează sa f ie turnată o umplutură, care nu a fost peste tot. Acolo apa a măturat acostamentul, a creat un fel de șanț între oameni și drum. Au venit imediat cu piatră și au astupat șanțurile, dar noi am rămas cu paguba”, spune primarul Horia Scubli. 
Azi au fost luate măsuri de evacuare a apei care a mai rămas în gospodării. 
Azi am avut o discuție cu cei de la dumuri și am vorbit despre repartizarea utilajelor pe care le-am avut. Le-am trimis în teren cu prioritate la cei din zona de sus,  care au rămas izolați”, spune Scubli. 
Primarul afirmă ca exista fonduri pentru despagubirea celor afectati de viitura. Până la finele săptămânii vor fi trimise la Guvern procesele verbale cu evaluarea pagubelor, eixstând un fond destinat situațiilor de urgență.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.